Zatraži ponudu Dobićete od nas najbolju ponudu

Navodnjavanje

Navodnjavanje se može definisati kao nauka o veštačkom dovodu vode zemljištu ili tlu.


Navodnjavanje kao tehnologija verovatno postoji od 6000 godine pre nove ere kako a ne od 3000 p.n.e kako je utvrđeno u istorijskim spisima. Navodnjavanje je počelo sa pojedinim zemljoradnicima koji eksperimentišući nose vodu do određenih biljaka ili obradive zemlje a što se kasnije proširilo na skretanje vodnih tokova ili njihovo pregrađivanje stvarajući akumulacije vode. Površinskim navodnjavanjem je pokrenuta delatnost navodnjavanja, koja se do danas, sistemima raspršivanja i sistemima kap po kap, razvila u savremene kompjuterski vođene sisteme koji precizno dopremaju vodu biljkama često čineći to svakoga dana.

Navodnjavanje se može definisati kao nauka o veštačkom dovodu vode zemljištu ili tlu. Koristi se kao pomoćno sredstvo za rast poljoprivrednih useva, održavanje zemlje i regeneracije oštećenih tla u suvim oblastima i za vreme neadekvatnih kišnih padavina. Osim toga, navodnjavanje takođe ima i druge primene u poljoprivredi, koja uključuje zaštitu useva od mraza, suzbijanje rasta korova u žitnim poljima i pomaže pri sprečavanju konsolidacije zemljišta. Za razliku od ovoga, zemljoradnja koja se oslanja na prirodne padavine naziva se još ekstenzivno ratarsvo.
Sistemi za navodnjavanje se takođe koriste za suzbijanje prašine, odlaganja otpadnih vode i u rudarstvu. Navodnjavanje se često izučava zajedno sa odvodnjavanjem koje je prirodno ili veštačko uklanjanje površinskih ili podzemnih voda sa određene površine.